Пропускане към основното съдържание

Катарзис: етап на духовно пречистване. Страдание и емоции.

Катарзис е рязък емоционален преход, който ни кара да се замислим над живота. Всеки е имал своят момент на реализация. Момент в който си казваме: „Леле колко съм живял напразно“ или пък „Леле колко бързо един живот може да си отиде от живота ми“. Тези моменти са неизбежни. Емоционалното, колкото и да бягаме от него, ни настига някога. Но ние защо бягаме от него?
Какво му е толкова лошо на емоцията?

Признак на слабост ли е?

Категорично НЕ!



Изразяване на емоциите е признак на сила. Защото никой друг не го прави. Всички се притесняваме от емоциите си. Особено мъжете. Емоцията е нещо нормално и това го знае всяко хлапе, но все пак се страхуваме. Страхуваме се от себе си и как другите ще възприемат нас.

Този страх от емоция и от духовно прочистване (катарзис) ни забавя реализацията на важните неща. Вижте тези емоционални моменти ги приемаме много силно, защото преди не сме си отприщвали емоциите. Все ги крием и ги потискаме докато не дойде един момент когато няма накъде. И това дълго задържане на емоции е много опасно. Всичкото това задържане е отприщено на един дъх и ни срива психически и понякога и физически ако позволим на психиката да надделее.

Ако изливаме емоциите по-често и не ги задържаме, то ние ще проумеем философията на живота. Всеки е преходен, но пък тази преходност и реализацията ни за преходност ни дава смисълът на живота. Представете си, че живеете вечно, кога ще направите онова нещо което сте искали винаги да направите, ако винаги има утре и го знаете? Никога! Преходността ни дава правото да направим нещо значимо и запомнящо се с живота и даже ни мотивира да го направим, знаете ли защо? Защото УТРЕ може и да няма! Приемем ли тези факти, а те идват от емоционалното ни израстване и от страдането като цяло, ще разберем каква сила притежаваме и колко малко време имаме да я използваме.

Задържането на емоции е бомба със закъснител. Колкото повече ги задържаме толкова повече бомбата ще боли и по-малко време ще имаме докато голямата бомба избухне. Не задържайте емоциите, но и не ги изливайте за неща който не са важни за вас.

Може би ключът към един пълноценен живот е точно емоциите. По специфично, плачът. Колкото по-рано разберем колко коварен и суров е живота и колко много трябва да се промени за да живеем добре, толкова повече време ще имаме да работим за едно благо, което ще промени светът поне на един човек. Страданието много хора мислят, че е лошо нещо, но всъщност то е спомагателно стъпало за израстването на един човек. Духовното израстване, намиране на ценности и цел в живота. Страданието не трябва да се пренебрегва, а трябва да се мисли върху него. Когато страдаш ти трябва разнищиш от къде идва страданието и защо се случва. Тук имаме пак реализация и духовно възвишение. Не трябва да се пренебрегва страданието, минете през него и се научете как да го избягвате за в бъдеще. То е част от живота и без него нямаше да има щастие. Ако обаче не разнищите от къде идва вашето страдание в момента, ще го повторите. Една грешка, заради която страдате, ще се повтори ако не разберете от къде идва и не я премахнете. Така, когато я премахнете, вие израствате и ще дойдат други проблеми и болежки, но вече ще сте на по-високо духовно ниво. И така човек израства към по-добро аз, от едно страдание към друго!

Живота е пълен с плюсове и минуси и това даже е кодирано в пулсът на един човек. Нагоре надолу.

Емоцията е нещо нормално и това ни различава от това да бъдем еднакви роботи.

Бъдете различни и най-вече умни.

Приятен ден!

<3

Коментари

Популярни публикации от този блог

Капаните на ума – бъдеще и минало

          Един индивид е съвкупност от предците си. Гените на хората са се смесили чрез вековете, което поражда процесът „прожекция“. Прожекция е събирането на всичко предишно и създаването на нещо „ново“. Ако приложим това към човекът ще разберем, че сме уникално-еднакви същества. Парадокс, който е заложен в нашето създание.           Уникални сме, защото всичко в нас е хаотично подредено по такъв начин, че създава нещо ново, но реално то не е ново. Миналото се използва за да създаде настоящето и това наричам прожекция. Като хора ние нямаме нещо ново – подредени сме в една органична редица, която на индивидуално, морално, духовно и т.н. ниво е различно, но структурата ни е еднаква. Тук имаме ред в хаоса и човек не е нищо повече от прожекция на предишни мисли и гени.          Разберем ли, че прожекция е човекът ще стигнем до извода, че всички сме различни версии на първоизточникът, който в много от случаите наричаме Бог. Свързани сме с този създател, защото бъдещето е съвкупност от мин

Какво е „Сянката“ и как контролира живота ни?

Говорихме си преди за това какво е подсъзнанието , как то определя и контролира нашият живот чрез несъзнаваното. Днес ще разширим още темата като добавим   и аспекта на „Сянката“. Какво представлява „Сянката“? Идеята за „Сянката“ бива първо дефинирана от Юнг като тъмната част на нашата психика, която се превъплъщава в свърталище на нашите нежелани идеи, емоции и мисли. Частта от психиката ни, която ние не искаме да вижда бял свят. Логически ние опитваме да потиснем тази част от нас, така че тя да не контролира живота ни по никакъв начин, но желанията й по този начин намират път към съзнанието, контролирайки нашите действия. Потискането не работи Когато ние се опитваме чрез психическа сила да накараме една част от психиката ни да изчезне – ние акцентираме върху нея, което води до увеличаване на натиска на потиснатия аспект върху нас самите. Защо се случва това? Мозъка ни не разбира от добро или лошо, а от удоволствие , нашият аспект на осъзнаване разграничава доброто или лошото, но

Съществува ли нещо случайно? И как може съдбата и свободната воля всъщност да са си приятели?

Здравейте! Днес ще пиша по една интересна тема, която отдавна исках да засегна, а именно дали съществува свободната воля или съдбата? Моят отговор на този въпрос мисля, че ще ви изненада, затова нека започваме…      Преди доста време, когато още писах само във Фейсбук, а не в този сайт, бях засегнал темата и споделих донякъде моето виждане за нещата, но имаше някои хора, които не схванаха точно моята мисъл , затова ще се опитам тук да задълбоча малко повече и да дам примери. Философите до ден днешен се опитват да дебатират доколко хаосът е случаен и дали из целият наш живот не съществува една огромна синхроничност. Или с други думи – всичко свързано ли е помежду си или не?      Опитвайки се да намеря дефиниция на думата „Хаос“ в Гугъл удрям на камък, виждам множество синоними, но не и какво точно означава то. Ако трябва аз да опиша и да дефинирам самата дума, то би било нещо такова: „Сбор от събития, предмети или идеи, които на пръв поглед нямат нищо общо едни с други“. Точно така